RevalidatieHotel Intermezzo Zuid

Healing Environment; Fysiek, Mentaal en Sociaal Welbevinden

 
* Winnaar NTVG BouwAward 2016 | healing environment care short stay
* Nominatie Hedy d'Anconaprijs 2016 | voor excellente zorgarchitectuur (shortlist laatste 3)
 
Voor Laurens is een hotel ontworpen waarin ouderen kunnen revalideren. In contrast met de grijze en harde stedelijke context, biedt het gebouw een groene en gastvrije omgeving. Een vanuit de natuur geïnspireerd daglichtprincipe als basis voor Healing Environment, dat uitnodigt tot beweging en ontmoeting, of juist tot rust. Het richt zich op kortdurende excellente revalidatie van ouderen met nevendiagnoses na een ziekenhuisopname en complexe multidisciplinaire revalidatie, gericht op terugkeer naar huis
 
Fysiek welbevinden
De opbouw symboliseert van boven naar beneden de gang van een geslaagd revalidatietraject: van passief naar actief, van rust naar drukte, van privacy naar openbaar. Kortom van intramuraal naar thuis. Het gebouw is ontworpen vanuit de filosofie dat overal, dus ook op de kamerverdiepingen, wordt uitgenodigd tot beweging. De ruimtelijke opzet vormt een uitnodiging tot verkenning van het gebouw. De ruime gastenkamers op de verdiepingen liggen vanwege de gewenste lichtval aan de buitengevels. Zij bieden, mede door de kamerhoge ramen als Franse balkons, ruim en gevarieerd uitzicht op de omgeving, ook vanuit het bed. Ze zijn gegroepeerd om het atrium. Het atrium, met goede ventilatie en akoestiek, begint op de eerste verdieping waar zich de wacht- en ontmoetingsruimte voor de behandelingen bevindt. Het atrium is het hart en oriëntatiepunt van het gebouw en biedt veel transparantie, wat het revalidatieproces bevordert, immers zien revalideren doet revalideren. 
 
Mentaal welbevinden
Om een sfeer van rust en geborgenheid te creëren is in het interieur gekozen voor toepassing van veel natuurlijke materialen. Als kleuren zijn warme aardtinten gekozen. Deze ontworpen hospitality draagt ertoe bij dat de gast zich op zijn gemak voelt, rust en geniet. Maar tegelijkertijd ook wordt uitgedaagd tot activiteiten als bewegen en ontmoeten. Geïnspireerd op het daglichtprincipe uit de natuur, zijn in de gevel en het dak strategisch daglichtstroken ontworpen waarmee de kwaliteit en essentie van daglicht tot diep in het gebouw is te ervaren. Het daglicht in het atrium draait en kleurt mee met de loop van de zon gedurende de dag. Dit geeft variatie in de beleving van het atrium én een groter bewustzijn van het  dagritme en tijdsbesef.  Het gebouw straalt ook in het exterieur warmte en geborgenheid; een gebouw voor mensen. Een bakstenen gebouw dat de zintuigen stimuleert en vanuit verschillende perspectieven verrast.
 
Sociaal welbevinden
Het gebouw is ontworpen vanuit de filosofie dat overal, dus ook op de kamerverdiepingen, ontmoeten en interactie worden gestimuleerd. Overal bevinden zich (ontmoetings)ruimten in alle denkbare gradaties. Kleine en grote, zoals de koffiebalkons aan het atrium en het restaurant op de begane grond. Maar ook besloten en open nissen en hoekjes, zoals de stilteruimte en de entresols in de lichtstook. Elke gast heeft een eigen hotelkamer, waarmee een geheel privé domein aangeboden wordt. Het gebouw is ingepast in zijn stedelijke context én bezit een kwalitatief helende binnenomgeving, waar verblijven, ontmoeten, daglicht, interactie, welzijn en oriëntatie de kernwoorden zijn. Veel transparantie maakt de publieke interactie van het gebouw en zijn context. Het zichtbaar zijn van de binnenwereld draagt bij aan het activeren van het stedelijk leven en veiligheid van het openbaar domein; een essentieel aspect in dit stadsdeel.

Wil je meer weten over dit bijzondere project? Neem dan gerust contact met mij op.

Fung
Contact Fung
OpdrachtgeverLaurens, wonen, diensten en zorg
Programma160 hotelkamers met hotel- en revalidatiefaciliteiten
Omvang14.000m2
StatusGerealiseerd - 2015

Andere projecten in zorgen