Naam: Els Diephout
Functie: locatiemanager Laurens Intermezzo Zuid
Werkt bij Laurens sinds: 1980
Haalt inspiratie uit: het in verbinding zijn met de klant en de medewerkers
Is trots op: wat we doen en waar we iedere dag aan bouwen.
“Ik was locatiemanager van Antonius IJsselmonde. Dit verpleeghuis is in 1970 gebouwd en jarenlang gebruikt als ‘normaal’ verpleeghuis. Wij merkten dat ziekenhuizen steeds meer gingen vragen van ons als verpleeghuis. Om aan die vraag te voldoen, gingen we expertise opdoen, ambities bijstellen. Tot we op een punt kwamen dat we alleen nog revalidatiezorg boden in Antonius IJsselmonde. We groeiden steeds meer, steeds beter. Het gebouw groeide niet met ons mee, dat was na 45 jaar op. Dat was de aanleiding voor het idee van een revalidatiehotel. Wij gingen uit van een ideaalbeeld: een hotelsetting met voor iedereen een eigen kamer en eigen sanitair. Laurens durfde het aan, ondanks de economische crisis. En afgelopen oktober openden wij het unieke revalidatiehotel met 160 eenpersoonskamers.
" Het is een mooie plek. Ik kijk uit naar de komende seizoenen en hoe het licht dan in het gebouw binnenkomt. Dat is heel bijzonder. Ik ben tevreden met het gebouw, voel me hier erg op mijn plek. Het gebouw blijft mij nog iedere keer verrassen.”
Schoonheid en functionaliteit belangrijk
Ik keek mee naar de schoonheid en de functionaliteit. Toen het zeker was dat we gingen bouwen, is een kerngroep samengesteld. Hierin zat onder andere de architect, de aannemer, de directeur domein kortdurende zorg, projectleider vanuit Laurens en deskundigen op het gebied van revalidatiezorg. We deelden informatie, vooral over wat belangrijk is in revalidatiezorg. Bijvoorbeeld over hoe deuren openen, op welke hoogte de wastafel moet, enzovoort. We vroegen ook onze eigen ergotherapeuten, fysiotherapeuten en andere specialisten om hun mening.
Een intensief maar mooi traject
HD organiseerde veel verschillende bijeenkomsten om een programma van eisen samen te stellen waar we ook echt trots op konden zijn. Workshops van een dagdeel en ook themadagen waar we bijvoorbeeld bedachten welk gevoel de gast moet krijgen als hij binnenkomt. Hier werden ook mensen van buiten bij betrokken. Mensen met gevoel voor gastvrijheid zoals restaurant of hoteleigenaren, om mee te kijken en mee te denken over dit onderwerp. We hebben ook werkbezoeken afgelegd. Het was een intensief, maar mooi traject.
" Revalidatie staat bij ons voorop, maar we zijn er van overtuigd dat de omgeving, zeker als hij zo mooi is als nu, ook een helende werking heeft. "
Omzetten van ideeën naar beelden
De samenwerking met HD was heel prettig. We hebben heel veel informatie gedeeld. Zo kregen we inzicht in elkaars expertise en brachten die samen. Architect Martijn Verhagen kon onze ideeën ook goed omzetten naar beelden.
In de praktijk
Het meest geslaagd in het gebouw vind ik de gastenkamers, de behandelkamers, het restaurant en de hele begane grond. Eigenlijk is het hele gebouw geslaagd. We wilden zoveel mogelijk vierkante meters voor de gast en dat is gelukt. En alles is nieuw, dat is fijn. Ook de lunchroom voor medewerkers pakt uit zoals we bedoelden. Een ontmoetingsplek die verbindt rondom de klant, maar waar ook over andere onderwerpen gesproken kan worden. Aan de flexplekken was iedereen trouwens zo gewend. We investeerden vooraf veel in trainingen in gastvrijheid, maar het is een thema waar we aan blijven werken.