Woonzorg Oisterwijk

In harmonie met mens, gebouw en zijn omgeving

 
Het ontwerp van HD architecten betreft de herbestemming van een bestaande monumentale villa met een uitbreiding aan de achterzijde van de villa. De zorgvilla is gelegen aan de Haarenseweg 1 in de wijk Waterhoef in Oisterwijk. De villa is omringd door groen en ligt op steenworp afstand van het oude centrum van Oisterwijk. op loopafstand van het station. Er worden in totaal 22 studio’s en 2 tot 3 meer-kamerappartementen gerealiseerd voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen en behoefte hebben aan intensieve zorg en bescherming. De zorgvilla biedt comfortabel wonen in combinatie met hoogwaardige zorg en services voor ouderen met dementie (zorgindicatie ZZP4 en hoger).
 
Met zorg ontworpen
Een voorstel is uitgewerkt waarin alle voor deze opgave aanwezige invloeden in balans zijn gebracht. In het ontwerp is rekening gehouden met de vier aanwezige invloeden; de specifieke wensen en eisen voor de toekomstige bewoners met dementie, de herkenbare monumentale villa, de landschappelijke waarde van de tuin én de impact voor zijn directe omgeving.
 
Karakteristieke villa
In het ontwerp vormt het gemeentelijk monument de basis. Wijzigingen van het monument blijven beperkt, waardoor de huidige charme van de villa vrijwel geheel behouden blijft. Aan de westzijde is in aansluiting op de keuken een nieuwe serre vormgegeven, geheel in stijl van de villa, voor het huisvesten van de eetkamer. Aan de achterzijde in de tuin is een nieuwbouw uitbreiding in twee lagen ontworpen, ondergeschikt aan het hoofdgebouw, zodat in hiërarchie de karakteristieke villa dominant is én blijft. De villa vormt het prominente front met een ruime voorzijde met sierlijke oprijlaan en vijver, ook in zijn nieuwe functie. De verbinding tussen bestaand en nieuw wordt gemaakt door een smal, transparant en helder tussenlid als gangzone. Een luchtige connectie met een open relatie van buiten naar binnen, waarbij de charme van de achterzijde van het monument behouden blijft.
 
Uitbreiding
De prachtige landschappelijk setting van de tuin is de inspiratie geweest voor de vormgeving van de uitbreiding. Centraal in de tuin, in lijn geheel achter het bestaande gebouw geplaatst, is het nieuwe bouwvolume autonoom gesitueerd. . Hiermee volgt deze de stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing van het perceel en wordt de nieuwbouw vrijwel volledig uit het zicht van de Haarenseweg genomen. Een ruime zone van ten minste acht meter is vrijgehouden als afstand van de achter en naastgelegen percelen. Het volume is zo veel mogelijk ingepast in zijn context en wordt verzacht door de verdiepingslaag als kapverdieping vorm te geven. Het ritme van gelijke raamopeningen en dakkappelen maakt een heldere opdeling en een eenduidige compositie. Vanuit de toekomstige doelgroep van mensen met dementie is dit een belangrijk gegeven. Door toepassing van hout als basismateriaal voor zowel gevel als dak is een vriendelijke compositie ontworpen. Variatie in dimensie van de houten latten geeft de rustige gevel diversiteit, schaal, detail en regelmaat. Het is de gedachte het hout natuurlijk te laten vergrijzen voor een fluweelzachte uitstraling.
 
Zorgvilla Oisterwijk; een gebouw in harmonie met mensen zijn omgeving.

Met veel zorg heb ik het ontwerp gemaakt voor de herbestemming van deze villa. Is uw locatie ook een prachtige plek voor mensen met dementie? Ik help u graag, neem gerust contact met mij op.

Programma25 appartementen
StatusIn ontwikkeling - 2019

Andere projecten in zorgen