Smitse Hout

Landhuis in het groen

 
Op een voormalige bedrijfsplek aan de Achterwillenseweg ontstond de mogelijkheid voor een nieuwbouw initiatief. Na het winnen van de uitgeschreven tender is het nieuwe woongebouw van 15 appartementen naar ontwerp van HD architecten gerealiseerd.
 
Gebouw in het groen
Het plangebied is gelegen aan de oostzijde van Gouda, nabij het Goudse woongebied Goverwelle en het recreatiegebied Goudse Hout en de Reeuwijkse Plassen. De uitdaging van het ontwerp was de opgave om de balkons van alle appartementen optimaal en duurzaam te oriënteren op de zon (zuid) en tegelijkertijd de wens om een directe zichtrelatie te maken met het hoogwaardige uitzicht naar het Goudse Hout en de Reeuwijkse Plassen (noord). Door het toepassen van brede balkons die volgens het molenwiekprincipe aan de gevel zijn gesitueerd is voor elke woning een optimale oriëntatie gecreëerd.
 
Hedendaags landhuis
De basis van het hoofdvolume vormt de referentie naar de traditionele typologie van waardige landhuizen. Deze is samengesteld uit twee nieuwe basismassa’s, die op een eigentijdse benadering opnieuw zijn geordend. Het woongebouw is opgetrokken met roodgrijs metselwerk, gecombineerd met wit gekeimd metselwerk. De gevelindeling is als een rustig ritme van ramen en deuren in de gevel ontworpen, waarbij een verticaal en horizontaal accent in de twee verschillende geveldelen is waar te nemen. De hoofdentree is benadrukt door de houten omlijsting en naar binnen liggende entreepui.
 
Natuurlijke materialen
Op het achterterrein is het parkeren opgelost. Geen standaard garageboxen, maar een in de lijn van het hoofdgebouw mee ontworpen bijgebouw als stallingsgarage. Hierin zijn tevens de bergingen geïntegreerd. Het van de bestaande tuinmuur afplaatsen in combinatie met het hellende groene dak, houdt het bijgebouw uit het zicht van de achtertuinen. Daglicht wordt gecreëerd met bovenramen in de bergingen en daklichten ter plaatse van de parkeerplekken. Deze zijn geïntegreerd met zonnecellen onder een optimale hellingshoek. De houten Western Red Cedar materialisatie van de hoofdentree vormt de basismaterialisatie van het bijgebouw dat wordt gecombineerd met groene geveldelen en metselwerk.

 

Wil je meer weten over dit bijzondere woonproject in Gouda? Neem dan vandaag nog contact op met Martijn!

Opdrachtgever31° West Concepts B.V.
Programma15 appartementen met stallingsgarage
StatusGerealiseerd - 2015

Andere projecten in wonen