De Hoge Regentesse

Elegante Haagse woontoren aan de Loosduinsekade

 
Aan de zuidkant van Den Haag wordt een landmark gerealiseerd in de vorm van een woontoren bovenop een plint. Het object is gelegen op de hoek van de Monstersestraat en de Loosduinsekade, tegen de grens van Regentesse-Zuid en maakt deel uit van stadsdeel centrum Den Haag. De grenzen van het bouwperceel worden verder afgemaakt door de Uitenhagestraat.
De toren wordt een herkenbare markering van 70m hoog op de plek waar de belangrijke oost-westverbinding van Den Haag HS naar Scheveningen (lijn 11) en de noord-zuid connectie met het centrum elkaar kruisen. De Loosduinsekade en de lijn 11-zone zijn ruimtelijke dragers op stadsniveau.
Het project bestaat uit 128 appartementen verdeeld over 22 lagen, een bovengrondse parkeergarage en een zelfstandige commerciële ruimte.
 
Efficiënte kern
De bouwstructuur van de woontoren wordt gevormd door een efficiënte kern die zich centraal in de toren bevindt. Bij de appartementen vormt de kwaliteit van het uitzicht, oriëntatie én bezonning de essentie van het ontwerp. De ruime buitenruimten zijn zo gesitueerd dat elke woning een panoramische (zon)oriëntatie heeft met een tweezijdig uitzicht over Scheveningen, het centrum van Den Haag, Spuiforum of Rijswijk.
 
Ontwerp
Vertrekpunt was een basis van plint met torenvolume. Dit met een uiting als beëindiging van Transvaal Noord en markering van Regentesse-Zuid waarbij een stedenbouwkundig accent op de kruising wordt gecreëerd. Het hoogte-accent wordt aangezet door de introductie van een rigide verticaal ritme van metselwerkpenanten die vanuit een breder ritme in de plint de hoogte in gaat in de woontoren. Deze structuur maakt tevens een architectonische verbinding tussen plint en toren, waarmee synergie tussen de gebouwdelen is gemaakt. Ter plaatse van de Loosduinsekade is de verticale structuur omgezet naar een horizontaal ritme, waarmee aansluiting is gevonden bij de stedelijke gelaagde woonstructuur van de bestaande bebouwing aan deze straat. Tevens krijgt de nieuwbouw hiermee een uiting richting zee, waarmee het project zijn herkenbare oriëntatie en identiteit heeft meegekregen.
 
Zand als inspiratie
De toren stijgt letterlijk uit boven de wijk, maar ook figuurlijk heeft het een overstijgende betekenis en uitstraling, breder dan alleen wijkniveau. In materialisatie en kleur is aansluiting gezocht bij de sfeer van de bestaande wijken en (omliggende) bebouwing van Den Haag en Scheveningen. Inspiratie is gevonden in de verwijzing naar de kust en waterrijke grijskleurige Hollandse luchten. Gekozen is voor een stijlvolle Haagse toren met het woonprogramma van zandkleurig baksteen die als liggend en staand verband gelijk en vooruitspringend in de gevel is verwerkt. Hiermee ontstaan mooie diepte- en schaduwwerkingen in de gevel, waarmee de gewenste plastiek in verticaal en horizontaal metselverband is gerealiseerd. Balkons zijn als geïntegreerd onderdeel van de toren rechtlijnig in de gevel mee ontworpen en gematerialiseerd. Gevelopeningen zijn als rustig ritme in de gevel geplaatst. Voor het bedrijfsmatige programma is gekozen voor een robuust maar elegant champagne-kleurige stalen profielplaat. 
 
Transparantie
In materialisatie is een herkenbare harmonie ontworpen tussen bedrijfs-, parkeer -en woonprogramma. Basement van het geheel vormt de herkenbare zes meter hoge transparante bedrijfsmatige plint met commerciële ruimten. Transparantie draagt hier bij aan het activeren van het publieke domein. Aan de Loosduinsekade is de gevel geheel transparant uitgevoerd. Hier is ook de hoofdentree van de woontoren gesitueerd.

Een mooie uitdaging, het ontwerp van een elegante Haagse woontoren in Den Haag. Wil je meer weten over dit bijzondere project. Neem gerust contact met mij op.

StatusIn uitvoering - 2019

Andere projecten in wonen

Cappenersteeg | Rozendaal | Wilhelminastraat

Cappenersteeg | Rozendaal | Wilhelminastraat

Gouda - 2012
Projectdetails