Dutch Flower Group III Hamiplant

Schaal als inspiratie voor compositie

 
In opdracht van Dutch Flower Group is het ontwerp gemaakt voor het nieuwe onderkomen van huurder Hamiplant. De planlocatie voor de nieuwbouw is het zogenaamde Trade Park Westland (TPW) Venus in Naaldwijk, welke onderdeel is van het FloraHolland Bloemenveiling terrein. Het gebouw is gesitueerd langs waterweg De Strijp aan de rondweg Venus en sluit aan de achterzijde aan tegen de bestaande productstraat. Door de aanwezige watergang is een ruim gezichtsveld aanwezig, welke de planlocatie in zijn geheel goed waarneembaar maakt vanaf en voor de aanwezige brug.
 
Compositie
De bijzondere eigenschap van de ontwerpopgave was de schaal van het te realiseren gebouw. De totale afmeting van het gebouw is circa 70m diep en een totale lengte van ca.200m. In het ontwerp is de spanning door de enorme lengte gebruikt als thema voor de compositie.
De basis van het ontwerp is de boxhal. Aan de voorzijde is hier een opgetilde kantoorstrook ‘opgehangen’. Deze is als geëxtrudeerd uitkragend element duidelijk zichtbaar en benadrukt de lengte van het gebouw, waarbij de luifel en de raamstrook van het kantoor dit gegeven extra accentueren. De voorgevel is duidelijk en prominent aanwezig; de zijgevel is hierbij de tweede ‘verrassing’. Deze is pas waarneembaar bij het passeren. Het kantoorvolume heeft aan deze zijde een grote uitholling in het volume. Hier is de buitenruimte van de kantine geïntegreerd vormgegeven.
 
Materialisatie
De boxhal is in de totale compositie het meest ondergeschikte gebouwvolume. Gekozen is voor een antracietgrijs verticaal sandwichpaneel. Bij het kantoorvolume is een lichtgrijze stalen profielplaat toegepast in horizontale richting. Hierdoor wordt het horizontale karakter van dit volume begeleid. De entrees  zijn in wit plaatmateriaal, gecombineerd met glas uitgevoerd, waardoor de verbijzondering extra naar voren komt. Aan de voorzijde zijn onder het opgetilde kantoorvolume docks gesitueerd, welke op de begane grond onder een hoek van 60 graden in een rustig ritme zijn geplaatst.
 
Hoofdentree
De entrees zijn als verbijzondering voor de gevel geplaatst, waarbij er een duidelijke orde is tussen hoofd- en subentrees. De hoofentree reageert op het aanrijden vanaf de brug en is als duidelijke landmark vorm gegeven. De kleine subentrees zijn herkenningspunten. Het vormgegeven kader van de hoofdentree heeft een duidelijke relatie met zijn omgeving en begeleid de ontvangstfunctie op de eerste verdieping.

Een optimaal functionerend en duurzaam logstiek bedrijfsgebouw voor de bloemensector. Ook een bedrijfs huisvestingsopgave? Ik ben u graag van dienst.

OpdrachtgeverDutch Flower Group
ProgrammaLogistiek bedrijfsgebouw met kantoren
Omvangca. 14.500m²
StatusGerealiseerd - 2010

Andere projecten in werken