BluePrint Automation BPA

Panoramisch zicht op het landschap

 
BluePrint Automation (BPA) uit Woerden is wereldleider in het engineeren, fabriceren, leveren en ondersteunen van flexibele verpakkingssystemen als oplossingen voor het automatisch verpakken van flexibele zakken en moeilijke verpakkingen in dozen, trays en andere secundaire containers. Op basis van een gewonnen tender is in opdracht van BPA door HD architecten trots het ontwerp voor de nieuwbouw verzorgd.
 
Op de overgang tussen stad en land
Locatie voor de nieuwbouw is het oude terrein van de Den Oudsten fabriek in Woerden, gelegen aan de rand van de stad. Het gebouw vormt niet alleen de stadsrand en entree, maar is ook met een passende landschappelijke inpassing de overgang tussen de stedelijke (bedrijfs)bebouwing en het open landschap.
 
Functioneel verpakt en ontworpen voor een optimale bedrijfsvoering.
De nieuwbouw voor BPA is ontworpen vanuit de visie van de ideale bedrijfsvoering, waarbij het gebouw optimaal functioneel aansluit en ondersteunt. De hoofdlayout van het gebouw is volgens het principe kantoorstrook met achterliggende bedrijfshal. Vanuit optimale oriëntatie is de kantoorstrook op het noordoosten gesitueerd met minimale hinder van direct zonlicht en opwarming, maar met maximale kwaliteit aan daglicht en transparantie. Van en naar het kantoorgedeelte is een open relatie met het prachtige voorgelegen open groene landschap. Het gebouw vormt een representatief front op deze zichtlocatie direct aan de Steinhagenseweg met panoramisch zicht op het landschap.
Op de verdieping ligt, juist op de zonzijde, de kantine en een open zonneterras. Hierachter is de grote montagehal als één ruimte aanwezig, waarbij daglicht wordt verzorgd door noorderlichtkappen op het dak.
 
Een doos in het weiland
De vormtaal van het gebouw heeft een symbolische verweving met het BPA bedrijfs-DNA. Basis vormde de wens voor een gebouw in één volume, waarin zowel kantoor als hal zijn opgenomen. Letterlijk vertaald naar de (functionele verpakkings)doos; een doos in het weiland.
De lange lengte van het gebouw kreeg een verticale geleding om het gebouw visueel op te delen. Als representatief front opent de ‘doos’ zich hier naar een transparante glazen gevel van de kantoren met zicht richting het landschap. De verticale open en gesloten stroken als penanten maken de gewenste geleding in de gevel. De verticale penanten creëren een meer gesloten volume (doos) op afstand; bij een dichtere benadering van het gebouw opent de gevel zich juist als ‘showroom’. In de voorgevel is de geleding onderbroken door het grote venster waar de bar/kantine zich bevinden. De zijgevel is verbijzonderd met een kader ter plaatse van het aan de kantine gesitueerde zonneterras.
 
Aard getinte industriële uitstraling
Staal en glas zijn veel toegepaste materialen bij de BPA-verpakkingsmachines. Hieruit is de inspiratie ontstaan voor de keuze van de basis gevelbekleding. Een industriële uitstraling door een huid van staal in een stoer trapeziumprofiel. Uitgevoerd in een warme chique champagne/aarde kleurtint, passend in zijn nieuwe aarde/groene omgeving, die het gebouw door invloed van de zon afwisselende kleurnuances geeft.

Ik ben erg trots op het eindresultaat. Ontworpen voor een ideale bedrijfsvoering en ingepast in het landschap. Wil je meer weten over dit bijzondere project? Laat het me zeker weten.

OpdrachtgeverBPA
ProgrammaMontagehal, magazijn, fabricage, opslag en kantoorruimten
Omvang8.000m2
StatusGerealiseerd - 2017

Andere projecten in werken