Dutch Flower Group

Docks als thema

 
Dutch Flower Group uit Aalsmeer is een familiebedrijf, gespecialiseerd in de internationale handel van bloemen en planten. Zij leveren aan de grootschalige retail (supermarktketens, benzinepompstations en tuincentra) en de importerende groothandel. Vanwege de verdere groei is HD architecten gevraagd om het ontwerp te maken voor een uitbreiding van 10.000 m2 aan de Betula 11 in De Kwakel.
 
Context 
Het bestaande gebouw aan de Betula kenmerkt zich door een sterke horizontaliteit. Aan de weg bevinden zich de docks. Hier rijden de vrachtwagens af en aan. Daarboven liggen de kantoren en verder naar binnen liggen de geconditioneerde ruimtes waar de handgebonden boeketten en planten voor de winkelsketens worden verwerkt.
 
Horizontaliteit doorzetten
In de gevel ontstaat er een eenheid tussen oud en nieuw door de horizontaliteit van het gebouw door te zetten. Het balkon voor het personeel vormt de natuurlijke overgang tussen beide delen. Dit balkon heeft de hele dag zon en kijkt prachtig uit over het landschap.
 
Docks als thema
In de voorgevel aan de Betula wordt het ritme van de docks voor de vrachtwagens geaccentueerd op de bovenliggende kantoorverdieping. Hier komt dezelfde vertanding terug in de naar voren springende kozijnen. Van binnenuit vormen zij op de kantoorverdieping een speelse erker met een prachtig panoramisch uitzicht over het landschap.
De zijgevel heeft een eigen uitstraling met een sterke horizontale geleding door de toepassing van kozijnen over de volle breedte. Ook in het materiaal komt tot uiting door de toepasiing van horizontaal geprofileerde sandwichpanelen.
 
Duurzaamheid
In de geconditioneerde ruimte binnen zorgen noorderlicht-sheds voor een prettig werkklimaat met natuurlijk daglicht. Er is maximaal ingezet op duurzame energievoorziening. Op het pand zijn 1.500 zonnepanelen toegepast. Daarnaast is het pand voorzien van hoogwaardige isolatie, LED verlichting met aanwezigheidsdetectie en warmte-terugwinning van de koelinstallaties.

Wil je meer weten over dit bijzondere project? Neem dan gerust contact met mij op.

Esther
Contact Esther
OpdrachtgeverDutch Flower Group
ProgrammaWerkruimte, koelcellen en kantoorruimten
Omvang10.000m2
StatusGerealiseerd - 2018

Andere projecten in werken