itsme Rotterdam Charlois

“Irritant mooi”

 
In opdracht van itsme Nederland is het ontwerp gemaakt voor de nieuwe regiovestiging in Rotterdam.  De industriële toeleveranciersgroep itsme richt zich met een gevarieerd aanbod van elektrotechniek en werktuigbouw op industriële eindgebruikers, machinebouwers, paneelbouwers en technische installateurs. Het gebouw is het nieuwe onderkomen van de twee werkmaatschappijen ES Elektro en Hoogland-Mennens, waarmee itsme haar levering en diensten biedt aan klanten in Nederland. De nieuwbouw voor itsme Rotterdam is langs de A15, op het bedrijventerrein Charloisse Poort II, gebouwd aan de Driemanssteeweg.
 
Gebouwontwerp
Uitgangspunten waren het magazijn en de kantoorfunctie van het gebouw. Het kantoorgedeelte vormt het front, verdeeld over twee lagen. Aan de achterzijde is het magazijn gesitueerd. Het kantoor is hierbij zowel functioneel-programmatisch als gebouw-conceptueel met het magazijn verweven. De continue “beweging” van het kantoorkader symboliseert een dynamisch innovatief bedrijf in beweging. Het omkadert daarbij aan de voorzijde een grote glazen pui die de klantbenadering weergeeft. Samen, transparant en open zijn hierbij de kernwoorden. Het is de ‘showroom’, waarmee het gebouw letterlijk laat zien wat itsme in huis heeft. Het kader eindigt in een luifel, die de klant verwelkomt en deze (functioneel droog) naar de entree begeleidt. Ter plaatse van de zijgevel is in het kader het zonneterras van de kantine geïntegreerd.
 
Huisstijl
Belangrijk in het ontwerp is de herkenning en zichtbare huisstijl van itsme. Het was de duidelijke opgave een nieuw gebouw te ontwerpen dat in materiaal en/of kleur aansluiting zou vinden bij de bestaande vestigingen van itsme. Hierbij is de witte gevelafwerking met kaders en blauwe accenten de basis. In het ontwerp van de regiovestiging Rotterdam is gekozen voor een rustige materialisatie van wit gekleurde sandwich gevelpanelen voor het magazijn en één groot gebaar in de vorm van een wit aluminium kader voor het kantoor. De binnenzijde van dit kader heeft in navolging van de itsme huisstijlkleuren een blauwe invulling gekregen. Aan de achterzijde van het gebouw zijn blauwe semitransparantie panelen in de gevel ontworpen, die voor (extra) daglicht in het magazijn zorgen.
 
Programma
Op de begane grond bevinden zich de kantoren van ES Elektro en Hoogland-Mennens. Deze zijn beiden vanaf buiten gezien als herkenbare, gescheiden kantoren in het gebouw gesitueerd. De plattegrond is zo ontworpen dat vanuit beide kantoordelen het belangrijke en gewenste zicht op de magazijnbalie aanwezig is. Deze balie heeft een eigen gescheiden entree en is gecombineerd met de nachtsluis. Ook de beide kantoren hebben een eigen entree vanuit de entreehal gezien, echter de kantoren zelf hebben een open verbinding om de samenwerking en sociale verbinding te versterken. De entreehal functioneert hierbij als verbindend element tussen de kantoren onderling en met de entree.
De entreehal vormt ook de verbinding naar de verdieping. Hier zijn de leslokalen, vergaderruimten en de kantine gesitueerd. Aan de kantine ligt een - op de zon georiënteerd - terras.
 
 

Irritant mooi, goed geluisterd, creatieve oplossing, echt een gaaf ontwerp, aldus opdrachtgever. Ik verras ook U graag met het ontwerp van uw bedrijfsgebouw. Neem gerust contact met me op.

ProgrammaKantoor en Magazijn
StatusGerealiseerd - 2014

Andere projecten in werken