Goudse Mixed Hockey Club (GMHC)

Uitbreiding en renovatie van bestaand clubgebouw

 
HD heeft het ontwerp verzorgd voor de verbouw / nieuwbouw van het clubhuis van de Goudse Mixed Hockey Club (GMHC) te Gouda. Op uitnodiging van GMHC is geparticipeerd in een ideeën- en ontwerpprijsvraag voor de renovatie en uitbreiding van het bestaande clubhuis. Op basis van een concept en ontwerp, in combinatie met offertepresentatie, heeft HD architecten deze tender gewonnen. Het clubhuis van de GMHC is gelegen in het sportpark Groenenhoven in Gouda. Het gebouwtje van rond 1980 was klein en had een gedateerde staat en uitstraling. Door de groei van de club, met een ledenaantal van ca. 900, voldeed deze niet meer aan de gebruikerswensen in grootte, functionaliteit en kwaliteit.
 
Fris en modern
Het ontwerp geeft met een passende uitbreiding het clubhuis een nieuwe, frisse en moderne uitstraling. Deze sluit zowel functioneel als qua uitstraling beter aan bij de huidige wensen en geeft de club weer identiteit. Voor de vormgeving van het nieuwe clubgebouw is inspiratie gevonden in het onderwerp hockey en de locatie van het Groenhovenpark. Dit is in het ontwerp als onderliggend thema gebruikt. waarbij een nieuwe uitstraling voorgesteld is die aansluit bij de identiteit van de hockeyclub.
 
Verbinding veld en clubhuis
Voor het clubgebouw is een voorplein aanwezig, echter de verbinding van het plein met de clubruimte op de 1e verdieping was slecht. In het plan is met de uitbreiding deze verbinding gemaakt. Het verhoogde plein op het dak van de nieuwe kleedkamers maakt een directe relatie met de clubruimte. Een plek voor verblijven, ontmoeten, samenkomen en aanmoedigen. De verhoging is getrapt ontworpen, waarmee tevens een tribune is gecreëerd. De tribune is tevens een entreetrap naar het terras en de clubruimte. De geïntroduceerde luifel creëert een duurzame zomer/winter-situatie en accentueert de plek van de nieuwe entree.
 
Hout en transparant
Gekozen is voor een modern, strak en fris uiterlijk, waarbij de materialisatie is gebaseerd op een ultieme inpassing op zijn locatie. Door toepassing van duurzaam (accoya)hout verkreeg het clubhuis zijn vriendelijke uitstraling, passend bij de club en zijn omgeving. Daarbij is de clubruimte transparant vormgegeven, zodat duidelijk de binnen/buiten-relatie wordt gemaakt. Er is een panoramische oriëntatie en zicht op de velden gecreëerd.
 
Plattegronden
De uitbreiding is een eenvoudige vierkante hoofdvorm met een optimale situering ten opzichte van het plein en de kleedkamers. De tribune aan de veldzijde is hierin geïntegreerd. Vanuit de nieuwe entree is de clubruimte bereikbaar gemaakt met een brede trap. De begane grond van het bestaande deel is voor een groot deel benut voor de gewenste bergings- en opslagruimten. Op de verdieping is de grotere clubruimte één grote ruimte. In het ontwerp zijn gebouwdelen apart afsluitbaar gemaakt om het clubhuis multifunctioneel inzetbaar te maken. Clubruimte en kleedkamers zijn gescheiden van elkaar te gebruiken.

Na de gewonnen ontwerp prijsvraag dit mooie clubhuis voor de hockeyclub mogen realiseren. Heeftu ook ideeën voor een verbouwing of nieuw clubhuis? Ik denk graag met u mee, neem gerust even contact met mij op.

OpdrachtgeverGoudse Mixed Hockey Club GMHC
ProgrammaClubhuis met kleedkamers
StatusGerealiseerd - 2014

Andere projecten in ontspannen